Momenteel sturen beheerders nauwelijks op maatschappelijke opgaven, maar vooral op ‘schoon, heel en veilig’. In de praktijk is er een grote kloof tussen het fysieke en sociale domein, zowel in cultuur, taal, financiering en focus. Dit resulteerde in de volgende vraag:
“Welke relatie is er te leggen tussen het beheren en onderhouden van de openbare ruimte en de sociaal maatschappelijke opgaven?”
Prof.dr.ir Machiel van Dorst, Dr. Karolina Doughty, Prof.dr. John Grin en Prof.dr. Caroline Nevejan & drs. Yvonne Jakobs deelden in vier online masterclasses hun wetenschappelijke inzichten over dit onderwerp en zetten die om in inspiratie voor de dagelijkse praktijk. Om alvast een paar tips weg te geven:
– kom los van protocollen
– geef betrokken bewoners bewust wat vrije ruimte in hun buurt
– durf in andermans schoenen te staan
– kleine ingrepen kunnen grote effecten hebben
– richt je blik op overgangszones en tussenruimtes
– laat andere expertises toe, zoek actief de verbinding met het sociale domein
– vraag kinderen om mee te denken en krijg als bonus de volwassenen mee
– experimenteer en kijk of het werkt
In het rapport zijn de verschillende invalshoeken van de sprekers samengevat en zeven rode draden uitgelicht door Tom Kniesmeijer. Deze publicatie is er om je te inspireren en uit te dagen: om persoonlijke en zakelijke stappen te zetten op weg naar een vorm van maatschappelijk beheer die bij de toekomst past. Veel leesplezier!
Klik hier voor het rapport Maatschappelijk beheer.