Onderwijs
De samenleving wordt complexer en grote maatschappelijke onderwerpen komen af op de beheerders van de openbare ruimte. Dit vraagt om vernieuwende inzichten en oplossingen. Verdere professionalisering met verdieping door wetenschappelijke inzichten maakt het mogelijk om de uitdagingen van de toekomst aan te gaan en om een nieuwe generatie ambitieuze beheerders op te leiden. Samen met de Wageningen University (WUR) is het programma Managing
Public Space ontwikkeld met hierin 3 complementaire cursussen. De cursussen zijn complementair aan elkaar, maar zijn ook prima afzonderlijk te volgen. Meer informatie vind je ook op de overzichtspagina van de WUR.
Wil je meer informatie over de MPS-cursussen, mail dan naar continuingeducation@wur.nl. Als je liever persoonlijk contact hebt, kun je contact opnemen met programmamanager Janine Quist, via e-mail: janine.quist@wur.nl of telefoonnummer: 06 12 98 67 89.
Je vindt meer informatie over de inhoud van de MPS-cursussen op:
Samen werken aan transities in de openbare ruimte
Toekomst verkennen voor beheerders openbare ruimte
Besluitvorming en participatie voor beheerders
Cursusaanbod MPS/WUR:
- Cursus Samen werken aan transities in de openbare ruimte| Cursus loopt. Bij interesse in een volgende cursus: Stuur een e-mail naar de programmamanager Janine Quist: janine.quist@wur.nl
- Cursus Toekomst verkennen voor beheerders openbare ruimte | Data: 12 mei -18 juni 2025
- Cursus Besluitvorming en participatie voor beheerders | Cursus loopt. Bij interesse in een volgende cursus: Stuur een e-mail naar de programmamanager Janine Quist: janine.quist@wur.nl
De drie cursussen vormen samen de Leergang Managing Public Space – WUR, maar kunnen ook los gevolgd worden en in willekeurige volgorde.
Samen werken aan transities in de openbare ruimte
In deze cursus ga je samen met planners en ontwerpers de transities in de openbare ruimte integraler benaderen. Je gaat opgaven met elkaar verbinden en verder kijken dan aparte assets en het beheerdomein. Door theorie toe te passen op concrete praktijkvoorbeelden leer je begrijpen dat er meer soorten integratie bestaan, wat er nodig is voor integraal werken en waarom het zo lastig is. Je krijgt meer inzicht in de manier van denken en werken van planners en ontwerpers en hoe je samen tot andere, vernieuwende oplossingen kunt komen. Je reflecteert op je eigen routines en gaat een integrale aanpak ontwikkelen. Zowel inhoudelijk als procesmatige aspecten komen aan de orde.
Toekomst verkennen voor beheerders openbare ruimte
In deze cursus gaan we ervan uit dat onzekerheden en complexiteit in beheer het nieuwe normaal zijn. Je maakt kennis met verschillende strategieën om te kunnen inspelen op de onzekerheden. Je leert begrijpen waarom mensen en organisaties zoveel moeite hebben om rekening te houden met het onbekende en onverwachte. Je gaat aan de slag met verschillende vormen van toekomstverkenningen. Ook gaan we in op de vraag hoe je strategische keuzes kunt maken die recht doen aan de waarde van de openbare ruimte voor de samenleving.
We bieden geen pasklare oplossingen of handboeken, wel kennis en vaardigheden hoe je op een meer strategische manier kunt omgaan met de complexe en onzekere werkelijkheid. Zo ben je straks beter in staat om voor te sorteren op de toekomst.
Besluitvorming en participatie voor beheerders
In deze cursus ga je je verdiepen in de beleids- en besluitvormingsprocessen waarmee je als beheerder te maken krijgt. Je verkent hoe overheden, andere partijen en burgers zich tot elkaar verhouden, welke belangen stakeholders hebben en wie welke instrumenten kan inzetten. In een praktijkcasus ontwerp je samen een proces om verschillende stakeholders te betrekken bij het realiseren van een transitie in de openbare ruimte en infrastructuur. Persoonlijke reflectie en coaching ondersteunen de inhoud. Zo krijg je meer inzicht in de rol die je kunt spelen om transities voor elkaar te krijgen.
Lees hieronder de interviews met cursisten

Besluitvorming en Participatie voor Beheerders:
‘Ik kan nu tijdig en efficiënt schakelen met partijen die andere processen volgen’
Sinds ze de cursus Besluitvorming en Participatie voor Beheerders volgde, pakt Maayke Snel (Provincie Noord-Brabant) haar werk anders aan. ‘Ik weet nu wat ik nodig heb en wat ik van anderen kan vragen, op welk moment. Daardoor doe ik mijn werk met meer plezier.’ Ze raadt de cursus van harte aan.

Besluitvorming en Participatie voor Beheerders:
‘Deze cursus helpt beheerders om anders om te gaan met besluitvorming en participatie’
Een cursus aan de WUR zet je als openbare ruimte professional weer helemaal op scherp en helpt je aan denkwijzen die je direct kunt toepassen in je werk. Dat ontdekte Djorn Noordman, strategisch adviseur beheer openbare ruimte bij de gemeente Haarlem. Hij koos in het voorjaar van 2024 voor de cursus Besluitvorming en participatie voor beheerders.
Samen werken aan transities in de openbare ruimte:
‘Deze MPS cursus was een cadeautje’
2023 was een mooi jaar voor de Arnhemse Stadsdeelmanager Wijkonderhoud openbare ruimte, Vivienne van Sante. Gemeente Arnhem won o.a. de Beste Bermbokaal van de provincie Gelderland/Stichting Landschapsbeheer Gelderland. Maar voor haar persoonlijk was het volgen van de MPS-cursus Transities in de openbare ruimte: planning, ontwerp en beheer een cadeautje aan zichzelf én aan de organisatie. “Want je probeert tijdens de cursus met vakgenoten oplossingen te vinden voor problemen waar je jarenlang tegenaan loopt, op een theoretische basis. Dit brengt je verder in je beheer van de openbare ruimte.”


Toekomst verkennen voor beheerders openbare ruimte:
Cursus aan de WUR: bij twijfel zeker doen!’
Kan ik wel een cursus in het Engels volgen, kost het niet te veel tijd, ik heb geen masteropleiding; kan het dan wel. Allemaal twijfels die u kunt hebben voordat u meedoet aan de MPS-cursus bij de WUR. Maar er zijn nog veel meer redenen om het wél te doen. Dat leerden wij van Ruud van Hoek, projectmanager & adviseur fysieke leefomgeving bij Antea Group. En van Sabine Humble, masterstudent landschapsarchitectuur aan de WUR.