‘MPS-cursus was een cadeautje’

Delen

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp

2023 was een mooi jaar voor de Arnhemse Stadsdeelmanager Wijkonderhoud openbare ruimte, Vivienne van Sante. Gemeente Arnhem won het NK-tegelwippen én de Beste Bermbokaal van de provincie Gelderland/Stichting Landschapsbeheer Gelderland. Maar voor haar persoonlijk was het volgen van de MPS-cursus Transities in de openbare ruimte: planning, ontwerp en beheer een cadeautje aan zichzelf én aan de organisatie. “Want je probeert tijdens de cursus met vakgenoten oplossingen te vinden voor problemen waar je jarenlang tegenaan loopt, op een theoretische basis. Dit brengt je verder in je beheer van de openbare ruimte.”

Vivienne hoorde tijdens het NCBOR in 2023 dat MPS en WUR samen cursussen aanbieden. Ze was op zoek naar meer theoretische up-to date kennis achter het dagelijkse beheer. Dit helpt mij bij de aanpak van complexe zaken in mijn werk. En de combinatie van professionals en masterstudenten in zogeheten Mixed classrooms sprak haar ook aan.

“Je kunt naar congressen gaan, maar een MPS-cursus bied je alle inzichten gebundeld aan. Deze kennis kun je samen met bewoners inzetten in plannen voor een wijk of gebied.” Vivienne bracht een eigen casus in waarbij de complexiteit van het beheer en sociale problematiek bij elkaar kwamen. Ze wilde weten op welke wijze  ze samen met sociaal werkers oplossingen kon vinden voor problemen in het onderhoud van de openbare ruimte. Samen met mede-cursisten bekeken ze de theoretische mogelijkheden maar brachten ook een bezoek aan de wijk. Zo ontstonden er nieuwe inzichten over vragen, zoals: Wat is hier de beste aanpak? Is het een sociale, een ontwerp of een beheer opgave? Hoe  kun je de wijk samen met bewoners aantrekkelijker maken voor meer buurtgeluk? Doe je dat in een groepsproces of start je juist met de bewoners die voorop lopen?

Vivienne is zeer tevreden met de begeleiding en sprekers tijdens de MPS-cursus. Zijn er dan geen verbeterpunten? Ze noemt er twee. “De informatie vooraf over de cursus was voor mij best vaag, , maar ik ben er maar gewoon ingesprongen.’ Daarnaast wordt de cursus in het Engels gegeven. “Dat is op zich geen probleem, want Google Translate is je beste vriend, maar je drukt je makkelijker uit in je eigen taal.”

De MPS-cursussen zijn relevant voor professionals die hun blik op het vakgebied willen verbreden. Dat geldt voor strategisch, operationeel en tactisch beheerders, aldus Vivienne. “. Integraliteit, samenwerken en elkaar begrijpen op alle niveaus is een belangrijk element uit deze cursus. Hoe doe je dat dan?” Dat gaat Vivienne nu verder uitdenken, samen met haar collega’s.

Delen

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp

Laatste nieuws

Tijdens de online en gratis toegankelijke masterclass van 31 oktober 2023 spraken Caroline Nevejan (Chief Science Officer) & Yvonne Jakobs (Directeur Stadswerken) over het verbinden van wetenschap en praktijk in de Gemeente...
Tijdens de online en gratis toegankelijke masterclass van 26 oktober 2023 spreekt John Grin, hoogleraar politicologie aan de Universiteit van Amsterdam, over het thema Maatschappelijk Beheer.   John Grin: “De vormgeving...
Tijdens de masterclass van 19 oktober 2023 spreekt Karolina Doughty, hoogleraar Omgeving, Gedrag en Ontwerp, over het thema Maatschappelijk Beheer.      “Er is veel onderzoek dat aantoont dat groene stedelijke ruimtes...