“Met een beetje geduld is een boom de meest effectieve oplossing”

Delen

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp

Het Norminstituut Bomen is een van de sponsoren van stichting Managing Public Space. Directeur Marc Meijer zoekt altijd naar kansen om de boom op de agenda te houden. En daarin speelt de beheerwereld een cruciale rol.

“Bomen horen in onze leefruimte. Er is geen ander element in het openbare domein dat zo efficiënt zoveel positieve invloed heeft als een boom. Steden hebben ze simpelweg nodig, maar ze komen er niet vanzelf. De buitenruimte is een complexe puzzel, waarin het groen te vaak te laag op de prioriteitenlijst staat. Het Norminstituut Bomen legt kwaliteitseisen vast en biedt een compleet instrumentarium zorg voor bomen in de openbare ruimte. Inmiddels is Handboek Bomen, een van de instrumenten al bij zo’n 220 gemeenten dagelijks in gebruik.”

De uitdaging onder de grond

“We zijn direct sponsor geworden van de Stichting MPS omdat we geloven in (en hopen op) een meer integrale visie van het beheer van de openbare ruimte. En dat bomen daarin ook een goede positie hebben. De grootste uitdaging ligt onder de grond, die ligt in Nederland aardig vol. Afwatering, glasvezel, de nieuwste asfaltsensoren, fantastisch nieuw riool—we fietsen er zonder erg in te hebben overheen. Maar als je bij de aanleg of onderhoud wortels amputeert kan de boom slecht groeien of er ontstaan gevaarlijke situaties. Of erger nog: dat je bij een nieuw ontwikkelplan erachter komt dat er gewoon geen ruimte meer is voor de wortels. Dat is dramatisch.”

Geduld voor dynamiek

“Dat bomen het ondergeschoven kindje zijn, is ergens ook te verklaren. 95 procent van de thema’s in de beheerwereld gaan over de harde materialen. Er gaat geen groot geld om in bomen. En het lastige aan de natuur is dat ze dynamisch is en dat je geduld moet hebben. Dat staat eigenlijk haaks op onze snelle en innovatieve maatschappij: je hebt een lange termijn visie nodig. Maar de energie die je erin stopt, krijg je tegen enorm rendement terug. Met goede ontwerpen, realisatie en uitvoering is de boom een ideaal element in de openbare ruimte. Verkoeling, beschutting, fijnstof en CO2 vastleggen, vertraagde afwatering: allemaal oplossingen voor grote probleempunten op de stedelijke agenda’s.”

Samenwerking voor groei

“Onze toekomstdroom is dat de boom op een dag een uitgangspunt is in plaats van de hekkensluiter en al die effectieve eigenschappen als basis gebruikt worden. Een integrale visie op het beheer van de publieke ruimte is een goede stap in de juiste richting. Overheden als gemeenten zijn in principe permanente beheerders van de openbare ruimte, en bij hen willen wij het bewustzijn hierover verhogen. Door goede samenwerkingen, waar ook een ‘bomen-minded’ persoon aan mag schuiven, komen we tot een visie, die durft te kijken naar de komende decennia. Zo kopen we voor zowel stad als natuur geen ‘kinderschoenen’, maar maken we een plan op de groei.”

Delen

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp

Laatste nieuws

MPS organiseerde in 2022 masterclasses en een slotdebat over de vraag hoe belevingsgestuurd beheer van de openbare ruimte beter kan aansluiten bij de wensen en behoeften van bewoners en gebruikers....
Mooie inzichten, maar ook nieuwe vragen over de waarde van de openbare ruimte. Deze werden gedeeld tijdens de bijeenkomst die Cyber Advies en Managing Public Space (MPS) organiseerden in juni....
Je kunt als beheerder in de openbare ruimte werken met waarden, maar dan moet je wel weten welke waarden belangrijk zijn én hoe je deze meet en beoordeelt. Op donderdag...