Cursus aan de WUR: bij twijfel zeker doen!

Delen

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp

Kan ik wel een cursus in het Engels volgen, kost het niet te veel tijd, ik heb geen masteropleiding; kan het dan wel. Allemaal twijfels die u kunt hebben voordat u meedoet aan de MPS-cursus bij de WUR. Maar er zijn nog veel meer redenen om het wél te doen. Dat leerden wij van Ruud van Hoek, projectmanager & adviseur fysieke leefomgeving bij Antea Group. En van Sabine Humble, masterstudent landschapsarchitectuur aan de WUR.

Op NCBOR deelden Sabine en Ruud hun ervaringen. Dit deden ze samen met Marlies Brinkhuijsen, universitair docent aan de WUR en docent van de ‘MPS cursus’. Marlies: “Professionals komen vaak voor nieuwe kennis, terwijl ze in de cursus ook veel vaardigheden leren. Problemen worden vaak praktisch opgelost, terwijl er een strategische vraag achter zit. Met de nieuwe vaardigheden komen de professionals beter tot een passende én blijvende oplossing.”

De mix met beheerders zorgt ook voor een andere kijk bij de studenten. Sabine: “Als ontwerper maken wij altijd het perfecte plaatje met grote bomen in visualisaties. Maar voordat die bomen en die planten daadwerkelijk zo groot zijn als in onze ontwerpdromen gaat er nog 5-10 jaar overheen. In die jaren moet het ontwerp wel goed onderhouden worden anders zal de werkelijkheid nooit op de ontwerpbelofte gaan lijken. Ik ben er inmiddels dus achter dat we beheerders nodig hebben: zonder beheer, geen perfect plaatje! Met deze cursus komt nu een generatie ontwerpers die nadenkt over beheer.”

Terug naar de twijfel om als beheerder niet mee te doen aan de cursus. Tijdsbesteding en het Engels zijn vaak redenen die professionals weerhouden of doen twijfelen. Ruud: “Vooral de taal vond ik wel echt een hoge drempel. In praktijk bleek dat je soms even moest zoeken naar woorden. Maar daar helpt iedereen elkaar in. En daarnaast is het ook zo dat een groot deel van de studenten ook Nederlandstalig is. Bij opdrachten en workshops konden we ook voor een Nederlandstalige groep kiezen. Dat maakte dat het prima ging. Ik ben heel blij dat ik de cursus heb gevolgd. Ik dacht dat ik al veel vragen kon stellen, maar het bleek dat er nóg veel meer vragen te stellen zijn! De cursus heeft mij daarnaast geleerd om vanuit nog meer verschillende perspectieven naar de diverse transities in de leefomgeving te kijken. Door opgaven te positioneren in een wetenschappelijke analytisch framework (object-proces-planning) kom je vaak tot verrassende nieuwe inzichten!”

De beste tips die Sabine nog heeft voor beheerders? “Ik merkte dat de professionals in het begin bij een voorstel of idee redenen hadden waarom iets niet kon. Soms was dat ook zo, maar lang niet altijd. Mijn tips? Ga in gesprek met andere disciplines en deel je ervaringen. En vooral: denk niet in ‘ja, maar’, maar ga voor ‘Ja, en….?’ of ‘Wat als…?’.

Wil je meer weten over de volgende cursussen van MPS bij de WUR, of heb je vragen? We horen het graag! Neem dan contact op met Marlies Brinkhuijsen.

Op de foto: Sabine Humble en Ruud van Hoek

Delen

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp

Laatste nieuws

MPS is erg trots en dankbaar voor de betrokkenheid van haar sponsoren. Elk jaar mogen sponsoren meedenken en beslissen over de wetenschappelijke kennis die bijdraagt aan het beheer van de...
Momenteel sturen beheerders nauwelijks op maatschappelijke opgaven, maar vooral op ‘schoon, heel en veilig’. In de praktijk is er een grote kloof tussen het fysieke en sociale domein, zowel in...
Tijdens de online en gratis toegankelijke masterclass van 31 oktober 2023 spraken Caroline Nevejan (Chief Science Officer) & Yvonne Jakobs (Directeur Stadswerken) over het verbinden van wetenschap en praktijk in de Gemeente...