Community well-being en openbare ruimte 

Delen

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp

Tijdens de masterclass van 19 oktober 2023 spreekt Karolina Doughty, hoogleraar Omgeving, Gedrag en Ontwerp, over het thema Maatschappelijk Beheer.     

“Er is veel onderzoek dat aantoont dat groene stedelijke ruimtes het mentale en fysieke welzijn bevorderen. In mijn werk probeer ik de sociale mechanismen hiervan te doorgronden. Het begrijpen van hoe mensen met elkaar omgaan in natuurlijke omgevingen kan inzicht geven in hoe deze ruimtes een gevoel van verbondenheid bevorderen en bijdragen aan het welzijn van de gemeenschap (community well-being). Mijn onderzoek richt zich ook op de betekenis van stilte om te ontdekken hoe rustige omgevingen een positief effect hebben op mentaal herstel en bijdragen aan het holistisch welzijn van individuen en gemeenschappen.”  

“Als je weet hoe mensen met elkaar omgaan en open ruimtes gebruiken voor hun welzijn kun je strategieën maken om gemeenschapsbetrokkenheid, sociale cohesie en een gevoel van eigendom over deze ruimtes te bevorderen. Bijvoorbeeld door het identificeren van de behoeften en voorkeuren van lokale gemeenschappen. Het opnemen van hun input in het beheer van openbare ruimtes kan leiden tot effectievere en gunstigere resultaten voor het welzijn van de gemeenschap.”

“De masterclasses bieden een uitstekend platform om dieper in te gaan op het onderwerp van community well-being, wat een belangrijk aspect is van mijn onderzoek naar therapeutische landschappen. Ik zie dit als een kans om kennis uit te wisselen met professionals en de verbinding tussen onderzoek en voordelen voor de gemeenschap in de praktijk te versterken.”  

Dr. Karolina Doughty is universitair docent bij de leerstoelgroep Culturele Geografie aan de Wageningen Universiteit & Research. Ze is geboren en getogen in Stockholm, Zweden, maar heeft vele jaren gestudeerd en gewerkt in Engeland voordat ze in 2015 bij WUR kwam. Ze heeft de afgelopen 16 jaar onderzoek gedaan naar interacties tussen landschap en welzijn, met een specifieke interesse in hoe groene ruimtes het welzijn van individuen, groepen en gemeenschappen kunnen bevorderen. In deze context heeft ze thema’s onderzocht, zoals sociale interactie, zintuiglijke ervaring en fysieke activiteit. Ze heeft gepubliceerd over het concept van “therapeutische landschappen”, omgevingen die door de gebruikers als positief voor het welzijn worden ervaren. Haar meest recente werk richt zich op het belang van stilte als een kenmerk van therapeutische landschappen.   

Benieuwd naar het verhaal van Karolina? Klik hier om je aan te melden. 

Delen

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp

Laatste nieuws

Managing Public Space (MPS) neemt afscheid van twee sleutelfiguren uit de oprichtingsfase: Ton Hesselmans (CROW) en Wiebe Oosterhoff (gemeente Rotterdam). Vanaf het eerste moment speelden zij een cruciale rol in...
Het rapport Beheer van de openbare ruimte opnieuw uitvinden beschrijft de masterclasses van 2024 over toekomstbestendig beheer van de openbare ruimte. Dit thema werd vanuit wetenschappelijke en praktijkgerichte invalshoeken onderzocht...
Ingrijpende keuzes maken voor de toekomst, terwijl je nog niet weet hoe die toekomst er voor de openbare ruimte uitziet. Overeind blijven in een veranderend werkveld, waar de uitdagingen steeds...