DutchEnglish
DutchEnglish

Marco Dofferhoff: ‘Leerstoel zorgt voor vernieuwing en verjonging’

Delen

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp

De leerstoel MPS wordt door veel partners ondersteunt. Hoe kijken zij aan tegen de komst van de leerstoel? Deze week aan het woord: Marco Dofferhoff van de Gemeente Delft.

Marco Dofferhoff is coördinator Ruimte & Economie van de afdeling Beheer Openbare Ruimte van de Gemeente Delft. Hoe kijkt hij aan tegen de leerstoel Managing Public Space en wat is zijn verwachting van de leerstoel?

Vernieuwing en verjonging
“De leerstoel is een heel goed idee. Om de simpele reden dat er geen enkele wetenschappelijke studie is die zich specifiek richt op beheer. Dit heeft twee nadelen: gebrek aan wetenschappelijke kennis en mensen. Hbo’ers stromen niet door na hun studie en je mist geïnteresseerde vwo’ers. Die willen naar de universiteit. We hebben voor de toekomst mensen in het veld nodig. In veel organisaties zie je nu al veroudering optreden. Bijvoorbeeld doordat mensen met pensioen gaan. Maar er ontstaan ook nieuwe vraagstukken over reeds bestaande thema’s, zoals over mobiliteit, klimaatverandering of de energietransitie. Deze onderwerpen vragen om nieuwe dynamiek. Dan is het goed om mensen naar je toe te trekken die de laatste inzichten hierover hebben. Of dat je kunt handelen vanuit wetenschappelijke onderbouwing. Dat kan nu niet. Ik denk dat een wetenschappelijke studie over beheer vernieuwing en verjonging brengt in het vak.”

Ontbreken van wetenschappelijke onderbouwing
“Het is opvallend dat er bijzonder veel geld wordt uitgegeven aan de publieke ruimte, maar dat de basis waarop die beslissingen genomen worden tot nu toe altijd ervaringskennis is geweest. Er zijn geen wetenschappelijke onderzoeken of studies beschikbaar. Als er bijvoorbeeld bezuinigt moet worden of er extra middelen beschikbaar gesteld kunnen worden, zou het goed zijn om beslissingen te kunnen onderbouwen met wetenschappelijk onderzoek. Nu worden die beslissingen gevoelsmatig genomen omdat men dénkt dat het goed is.”

Overal is een studie voor…
“Voor bijna alles in Nederland bestaat een universitaire opleiding. Dan is het best wel opvallend dat voor een van de basisvoorzieningen, het beheer van de openbare ruimte, er geen wetenschappelijke opleiding bestaat. Dat is best wel bijzonder. Heel goed dus dat die er nu wel komt.”

Delen

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp

Laatste nieuws

In februari en maart starten twee MPS cursussen aan de Wageningen Universiteit (WUR). Als beheerder heeft u te maken met complexe beheeropgaven in de openbare ruimte die spelen op verschillende...
Beheerders van de openbare ruimte moeten meer oog krijgen voor belevingskwaliteit en inclusiviteit. Niet door daar, in lijn met de technische kwaliteit, strakke normen voor op te stellen, maar door...
UPDATE: Deze bijeenkomst wordt verplaatst naar 2023. U ziet op deze website zo snel mogelijk de nieuwe datum. MPS organiseert op 1 december vanaf 14.00 uur speciaal voor sponsoren een...